Билки и етерични масла против настинки и грип

Чаят е една от най-популярните напитки в света, а ползите от него далеч надхвърлят просто една свежа напитка. Чаят е широко известен като една от най-здравословните напитки, а пиенето му се счита за навик, подпомагащ здравето, от хиляди години. Днес доказателствата, предоставени от многобройни проучвания, показват, че чаят, съчетан със здравословен начин на живот, може да помогне за насърчаване на здрава имунна система, борба с възпаленията, поддържане на здраво сърце, предпазване от болести и осигуряване на трайно положително въздействие върху цялостното ви благосъстояние.

За щастие има няколко етерични масла за малки и големи при настинка и грип, които родителите могат да използват заедно с любимите си билкови чайове и компреси, за да се чувстват по-добре по време на дискомфорт.

Когато детето е болно, е изкушаващо да се използват големи дози етерични масла, за да се почувства по-скоро по-добре. Този подход обаче е контрапродуктивен и дори може да бъде вреден. Безопасността на етеричните масла е особено важна при децата. Вместо да прилагате мегадози, поддържайте ниски дози и увеличете честотата на прилагане, което е по-добре за здравето на детето, както и по-ефективно за справяне с конкретния проблем. Това важи за всички методи за прилагане на етерични масла.

Има няколко познати начина за използване на етерични масла чрез разпръскване в домовете ни, за да създадем приятна атмосфера, като съставки за почистване, вътрешно като ги пием или добавяме в храна или външно, когато ги прилагаме върху кожата.

Етерични масла за облекчаване на дискомфорта при респираторни инфекции

Няколко етерични масла, които често са предназначени за обща антимикробна или антивирусна употреба, често не са безопасни за употреба при малки деца за лечение на заболявания или наранявания. Същото може да се каже и за тези, които се предлагат за употреба за облекчаване на неразположенията, които могат да съпътстват респираторна инфекция.

Лавандула (Lavandula angustifolia), розалина (Melaleuca ericifolia), мента (Mentha spicata), здравец (Pelargonium x asperum) и вирджински кедър (Juniperus virginiana) са отличен избор при приготвянето на смеси и при малки деца, тъй като всички те могат да помогнат за облекчаване на случайна задух или кашлица. Маслата от иглолистни дървета и други богати на иглолистни дървета, особено от черен смърч (Picea mariana), са добри заместители на евкалипт (вж. бележките за предпазливост по-долу), а цитрусовите масла – лимон (Citrus limon), сладък портокал (Citrus sinensis) и мандарина (Citrus reticulata) – са подходящи за дифузия или смесване с другите масла по-горе. Тези етерични масла са особено ценни през сезона на настинките и грипа, тъй като могат да подпомогнат общото благосъстояние, когато се използват в околната среда през зимните месеци.

Техники за прилагане на етерични масла при кашлица и други респираторни проблеми

В случай, че се отнася за деца, е важно, когато се използва локална смес, като например мазило, лосион или масло, съдържащи етерични масла да не рискуваме да прилагаме маслото или етеричния бленд директно върху кожата на малките „пациенти“, а да ги поставим върху дрехата около засегната зона, но далеч от очите, устата и възможност за докосване с пръстите. Например, можете да поставите част от локалната смес на гърба на дрехата на бебето между плешките на детето.

Също така, ако вие или детето сте болни и сте пуснали дифузер с етеричне бленд, е добре да не го оставяте да работи в стаята на бебето докато то е там.

Друг начин да използвате етерични масла под душа като в парна баня или в сауна. Подходящи за случая са такива от иглолистни и цитрусови масла, които благоприятстват на дихателните пътища. Също така, ако имате вана, това също би бил много подходящ метод за възстановяване.

Въпреки че ароматите, които най-много свързваме с доброто състояние на горните дихателни пътища – Eucalyptus spp. и мента (Mentha x piperita) – не са най-безопасните етерични масла за употреба при малки деца под 10-годишна възраст, все пак има доста етерични масла, които могат да бъдат много полезни.

Пазарувай подобни продукти

Прочети подобни статии