Различните видове чай и консумирането им като начин на живот

Имаме на разположение повече висококачествен насипен чай и повече приспособления за приготвянето му, отколкото когато и да било преди. Това създава култура от последователи на чая с жажда за знания и нови преживявания.

През първата половина на миналия век чаят, който се консумираше по света е бил в насипно състояние. С промяната на начина на живот на хората, когато удобството стана по-важно от вкуса и традициите, потребителите бяха спечелени от лесното приготвяне на чай с помощта на пакетчета или т.нар. чай на филтър.

Сега, взискателните любители на чая се връщат към насипното му състояние, усъвършенстват дегустационните си умения и придобиват познания за огромен набор от висококачествени чайове, които могат да приготвят и пият както в домовете си, така и в заведенията.

Любопитните потребители може да искат да научат повече за световните чаени култури, като например за древните чаени церемонии, или да отидат онлайн, за да се свържат със специалисти по чай и блогъри за чай, както и да участват в билков уъркшоп и чаени дегустации, за да споделят и натрупват информация от света на чая.

Признак, че тази страст към напитката не е преходна мода, е нарастващото разнообразие и достъпност на чай с отлично качество. Заведенията, в които преди се сервираше само кафе или обикновен черен чай, освободиха място на рафтовете за специален насипен чай с най-новите приспособления.

С целият този неотдавнашен контакт със специалния и първокласния чай се развива нова „порода“ любители на чая: любители на чая, които пътуват до страните на произход, изучават чаените обичаи, срещат се с производители и носят у дома редки видове Пу’ер (Pu’er) и малко познати зелени чайове, за да ги споделят с приятелите си, които обичат напитката

СПЕЦИАЛНИТЕ ЧАЙОВЕ ЗАЕМАТ ВСЕ ПОВЕЧЕ МЯСТО НА РАФТОВЕТЕ В МАГАЗИНИТЕ

Видове „чай“

МАТЧА (MATCHA)

Матча е тенденция сред хората, които се грижат за здравето си. Това зелено чаено листо на прах може да се консумира в чаша за шотове за сутрешно зареждане с кофеин и антиоксиданти, като кремообразно лате, смесено с плодове и готово за пиене от хладилната витрина, или в печени изделия като сладкиши и макарони.

Перфектно оцветена и пълна с антиоксиданти, Матча става все по-популярна в цял свят. Този зелен чай, който съществува от повече от 1000 години, е определян като „еспресото в света на чая“ заради силния си, дързък вкус и способността си да ни ободрява.

Вероятно не сте чували, но в средновековна Япония самурайските воини пиели Матча, за да се подготвят за битка.

Пуполярни в днешно време ястия и напитки от Матча, освен традиционният чай, са френски макарони с Матча, Матча лате, торта с Матча и още много други вкусотии, които фантазията ви може да сътвори.

ЧАЕНИ БЛЕНДОВЕ (TEA MIXOLOGY)

Миксолозите са установили, че богатият и освежаващ разнообразен вкус на чая е чудесно допълнение към техните запаси от съставки за коктейли. „Театинис“(Teatinis), мартини, приготвено от чай, се появи в престижните барове и може лесно да се приготви у дома.

Tea mixology

ДЕСЕРТЕН ЧАЙ (DESSERT TEA)

Точно както миксолозите експериментират с коктейлите, производителите на чай правят нововъведения с „десертния чай“ , като се вдъхновяват от десертното меню и пресъздават тези вкусове. Накратко – това са чаени блендове, които имитират вкусове на различни десерти. Пробвали ли сте такъв?

FERMEN-TEA-TION

Kombucha, Комбуча, газираният и ферментирал чай с мощни пробиотични свойства, се появява в магазините, предварително бутилиран в различни вкусове.

Kombucha

GOURMET TREAT

Чаят, който украсява масите на елитните ресторанти, бързо се превръща в популярна хранителна съставка. Защо да не опитате рецепти с чай, като например кифлички с масала чай, дресинг за салата от зелен чай и марината за месо от лапсанг сучонг (Lapsang Souchong).

БЪБЪЛ ЧАЙ (BUBBLE TEA)

Цветният и вкусен чай с мехурчета завладя света, след като се появи за първи път в Тайван през 80-те години на миналия век. Всичко в него – от огромните сламки, използвани за пиене на чая, до дъвчащата тапиока боба (перлите на дъното), които се пръскат с вкус – го превръща в забавно преживяване.

Bubble tea

ЕДНО РАСТЕНИЕ, МНОГО ЧАЙОВЕ и какво означава думата „ЧАЙ“?

В света се произвеждат много видове чай, като всички те произхождат от един и същ растителен вид – растението ЧАЙ [Camellia Sinesis]. Най-често се среща в Южна и Югоизточна Азия и в тропичните и субтропичните полюси. Всеки чай се произвежда по различен начин и има уникални характеристики, които влияят на вкуса и силата му. Тук те са групирани в шест основни вида. От сладък и ароматен до шоколадов и ядков – има широк спектър от вкусове, на които можете да се насладите.

Tea Plantation

ЗЕЛЕН ЧАЙ (GREEN TEA)

Зеленият чай не е окислен и най-много прилича на прясно откъснато листо.

За разлика от черния или оолонг чая, след откъсването листата на зеленият не се окисляват, а преминават през процес на деензимиране. Деензимирането означава, че листата се нагряват чрез запарване (подобно на зеленчуците на пара) или „паниране“ (подобно на сушилнята за дрехи). Този процес спира окисляването, което може да настъпи след валцуването на листата. Ето защо зеленият чай е по-светъл на цвят и има по-растителен/тревист вкус. Тъй като идва от същото растение като черния чай, в зеления чай все още има кофеин, но в много по-малко количество. Без окисляване при обработката, листата на зеления чай съдържат широка гама от уникални антиоксиданти и следователно ползи за здравето. Известно е, че високата концентрация на антиоксидантите епигалокатехин галат (EGCG), често срещан антиоксидант в зеления чай, изгаря мазнините, противодейства на оксидативния стрес на мозъка и намалява риска от неврологични разстройства.

Възхищавано е заради своята свежест и мимолетен характер (има кратък срок на годност – 6-8 месеца). Най-ценените зелени чайове в Китай се наричат pre-Qing Ming, или „преди пролетния фестивал“, който се пада в началото на април. Зеленият чай се предлага в различни форми – плосък, иглолистен, завит като охлюв, навит на топчета или на фини усуквания.

БЯЛ ЧАЙ (WHITE TEA)

Произвеждан предимно в китайската провинция Фудзиен, белият чай е най-слабо обработеният от всички видове чай. Производството му обаче отнема много време (2-3 дни) и има лека естествена окисляемост от дългия процес на увяхване (около 2 дни), след което се пече на слаба температура, сортира се и се пече отново.

Белият чай се смята за един от най-здравословните чайове, тъй като съдържа антиоксиданти, като катехини и полифеноли, концентрирани в пъпката, които помагат за укрепване на имунната система.

ООЛОНГ (OOLONG TEA)

Оолонг се произвежда и в китайската провинция Фудзиен, особено в планината Вуйи (Wuyi Mountains), но и по планинските склонове на Тайван. За този полу окислен чай се използват зрели листа, които преминават през строг производствен процес. Те се сушат в продължение на няколко часа, след което се разклащат или разтърсват, за да се начупят листата и да се разрушат клетъчните стени, за да се подпомогне освобождаването на аромата по време на окисляването.

Тъй като оолонг е по средата между черния и зеления чай, той съчетава някои предимства и на двата. Оолонг съдържа пълния набор от антиоксиданти и често се препоръчва заради свойствата му за отслабване. Но също така е известен с това, че намалява възпалението и оксидативния стрес, което от своя страна предотвратява много здравословни неразположения.

ЧЕРЕН ЧАЙ (BLACK TEA)

Черният чай произлиза от същото растение, както Зеленият, Белият и Оолонг Чаят, а именно от Camellia Sinesis.

Напълно окислен, черният чай се произвежда главно в Кения и много азиатски страни, включително Шри Ланка, Китай и Индия. След изсъхване и свиване листата на черния чай се оставят да се окислят напълно, преди да бъдат изсушени. Това им придава наситен тъмнокафяв до черен цвят и добавя малцов, плодов или дори опушен вкус. Поради това те са и с най-високо съдържание на кофеин сред всички видове чай. Китайците наричат черните чайове „червени чайове“, заради цвета на течността. Черните чайове са тонизиращи, леко сладникави, плътни и силно ухаещи поради богатите аромати, които се развиват в процеса на окисляване.

Голяма част от черния чай в света се отглежда за производството на чаени торбички и често се смесва с други видове чай за приготвяне на смеси, като например за закуска и следобед, които се обогатяват с добавяне на мляко и/или захар.

Доказано е, че черният чай укрепва здравето на устната кухина, костите и имунната система, намалява нивата на хормоните на стреса и повишава бдителността. Тъй като черният чай съдържа голямо количество кофеин, той е чудесен източник на енергия. Той осигурява предимствата на острия фокус и тонизирането, но без да се получава този нервен срив, който много хора изпитват при други енергийни източници

Tea Types

ПУ ЕР ЧАЙ (PU’ERH TEA)

Често наричан постферментирал чай, Pu’er носи името на града, в който се произвежда, а именно в китайската провинция Юнан. Чаят съдържа микроорганизми с пробиотични свойства, които подпомагат храносмилането и насърчават здравата имунна система, поради което обикновено се консумира за подпомагане на отслабването.

След обработката на листата те се запарват, пресоват се на пити и отлежават няколко години, преди да бъдат продадени; чаят се предлага и в насипно състояние. Съществуват два вида Pu’er: Sheng (суров), който се оставя да се развие и отлежава по естествен начин, и Shou (зрял), който се подлага на ускорен процес на ферментация.

Подобни чайове се произвеждат и в други провинции на Китай и се наричат „тъмен чай“ или „hei cha“. Следферментиралият отлежал чай, особено Pu’er, е много търсен от ценителите, които го съхраняват и отлежават в продължение на десетилетия, тъй като с течение на времето ароматите (които варират от земни, мухлясали и кожени до шоколадови и дървесни) стават по-сложни.

ЖЪЛТ ЧАЙ (YELLOW TEA)

Жълтият чай се произвежда само в няколко района на Китай, например в провинциите Хунан и Съчуан (Hunan & Sichuan). В резултат на това се произвежда или изнася много малко количество, което го прави доста рядък. Както и при зеления чай, листата се събират рано през пролетта. Жълтият чай се характеризира със свеж и деликатен вкус, а името му идва от леко жълтия цвят на листата, който се дължи на процеса на пожълтяване, през който преминават.

Пазарувай подобни продукти

Прочети подобни статии